Odkazy na zajímavé aktivity, weby, studie apod. související se zahrádkařením a netržním sdílením.

Výzkumné projekty

RESOURCE
Projekt financovaný Akademií věd ČR a vedený Petrem Jehličkou. Věnuje se výzkumu zacházení s vodou a odpadem v českých a nizozemských domácnostech.

CESCAME
Centrum pro studium sociální změny a materiálního prostředí analyzuje globální problémy prostřednictvím výzkumu ve střední a východní Evropě. Jedná se o Akademií věd financovaný projekt realizovaný na Sociologickém ústavu AV ČR.

CULTIVATE
Projekt EU, věnující potravinovým systémům ve městech. Projekt, do kterého je zapojeno 9 evropských měst, usiluje o udržitelnější a odolnější systémy sdílení potravin.

SYRI
Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) zastřešuje širokou spolupráci Akademie věd ČR, Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity. Jedním z výzkumných témat jsou nerovnosti ve zdraví, což zahrnuje i výzkum stravování a zahrádkaření.

Ekonomické alternativy v České republice
Web navazující na projekt Grantové agentury ČR (č. 14-33094S), řešený na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity Naďou Johanisovou, na kterém spolupracovali i členové současného projektového týmu. Projekt se zabýval neformálními ekonomickými praktikami v Česku, včetně samozásobitelství a sdílení potravin.

Mezi domovem a přírodou: zahrádkaření v post-socialistickém městě a jeho urbánní dopady pohledem městské politické ekologie
Výzkumný projekt Petra Gibase (Sociologický ústav Akademiě věd ČR) věnovaný pražským zahrádkářským osadám.

Vývoj metodiky pro hodnocení městských produkčních a zahradních ploch
Projekt zabývající se především zahrádkářskými koloniemi v Brně, řešený Janem Dostalíkem na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

SHARECITY
Projekt zkoumající sdílení potravin ve městech a jeho potenciál pro udržitelný rozvoj.

Sharing & Caring
Akce COST zaměřená na sociální a technologické aspekty sdílené a kolaborativní ekonomiky.

Global Informality Project
Celosvětová online databáze věnovaná výzkumu neformálních činností.

Weby a organizace

Český zahrádkářský svaz, z.s.
Oficiální stránky Českého zahrádkářského svazu, nejpočetnější organizace sdružující zejména uživatele zahrádkářských kolonií.

Asociace místních potravinových iniciativ
Asociace podporující rozvoj místních potravinových systémů v České republice. Zastřešuje vznik a fungování místních potravinových systémů v ČR (komunitou podporovaného zemědělství, komunitních zahrad aj.)

Semínkovna
Síť semínkoven sloužících k bezplatnému sdílení a výměně semínek pro pěstování rostlin.

Mapa zahrad
Mapa komunitních zahrad, kompostérů, komunitou podporovaného zemědělství a podobných aktivit v Česku.

Urban Food Futures
Anglicky a francouzsky psaný blog s tématem městského kontextu pěstování, distribuce a spotřeby potravin, zpřístupňující akademické výzkumy širší veřejnosti.
Článek Emmy Burnett o zahrádkaření jako resilienci, navazující na publikaci výzkumného týmu projektu je zde.

Vybrané články z projektu Prostory tiché udržitelnosti

Daněk, P. (2023). S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla. Geografie, 128(3), 325-350. zde

Daněk, P., Sovová, L., Jehlička, P., Vávra, J., Lapka, M. (2022). From coping strategy to hopeful everyday practice: Changing interpretations of food self-provisioning. Sociologia Ruralis, 62(3), 651-671. zde

Vávra, J., Smutná, Z., Hruška, V. (2021). Why I would want to live in the village if I was not interested in cultivating the plot? Home gardening in rural Czechia. Sustainability, 13(2), 706. zde

Sovová, L., Jehlička, P., Daněk, P. (2021): Growing the Beautiful Anthropocene: Ethics of Care in East European Food Gardens. Sustainability, 13(9), 5193. zde

Jehlička, P., Ančić, B., Daněk, P., Domazet, M. (2021): Beyond hardship and joy: Framing home gardening on insights from the European semi-periphery. Geoforum, 126, 150-158. zde

Jehlička, P. (2021) Eastern Europe and the geography of knowledge production: The case of the invisible gardener. Progress in Human Geography, 45(5), 1218-1236. zde

Rýparová, A. (2021). Digitální sdílení jídla: motivace a praxe sdílení v Česku. Geografie, 126(3), 263-287. zde

Artmann, M., Sartison, K., Vávra, J. (2020). The role of edible cities supporting sustainability transformation – A conceptual multi-dimensional framework tested on a case study in Germany. Journal of CleanerProduction, 255, 120220. zde

Jehlička, P., Grīviņš, M., Visser, O., Balázs, B. (2020). Thinking food like an East European: A critical reflection on the framing of food systems. Journal of Rural Studies, 76, 286-295. zde

Rýparová, A. (2020). Sítě pravého sdílení a sociální kapitál. Sociální studia, 17(2), 111-127. zde

Sovová, L., Veen, E. J. (2020). Neither Poor nor Cool: Practising Food Self-Provisioning in Allotment Gardens in the Netherlands and Czechia. Sustainability, 12(12), 5134. zdee

Visser, O., Dorondel, S., Jehlička, P., Spoor, M. (2019) Post-socialist smallholders: silence, resistance and alternatives. Canadian Journal of Development Studies, 40(4), 499-510. zde

Daněk, P., Jehlička, P., Vávra, J. (2019). Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti. Geografické rozhledy, 28(5), 38-41. zde

Vybrané ostatní studie a články

Další vybrané publikace členek a členů projektového týmu. Aktuální publikace z projektu FoodRes viz Publikace a média.

Jehlička, P., Ma, H., Kostelecký, T., Smith, J. (2024). Chinese food self-provisioning: key sustainability policy lessons hidden in plain sight. Agriculture and Human Values, 41, 647-659. zde

Smutná, Z., Vávra, J., Duží, B. (2024). An insight into market and non-market alternative food networks in Czechia during Covid-19 and beyond. Frontiers in Nutrition, 11, 1327308. zde

European Commission, Directorate-General for Research and Innovation, Group of Chief Scientific Advisors (2023). Towards sustainable food consumption: promoting healthy, affordable and sustainable food consumption choices. Brussels: Publications Office of the European Union. zde

Kolářová, M. (2023). Permaculture and back-to-the-land migration: Pursuing self-sufficiency in Czech rural areas. Sociologia Ruralis, 63(4), 865-885. zde

Berkhout, E., Sovová, L., Sonneveld, A. (2023). The Role of Urban–Rural Connections in Building Food System Resilience. Sustainability, 15(3), 1818. zde

McGreevy, S., Rupprecht, C., Niles, D.,..Jehlička, P.,…Tachikawa, M. (2022). Sustainable agrifood systems for a post-growth world. Nature Sustainability, 5(12), 1011–1017. zde

Cima., O., Sovová, L. (2022). The end of postsocialism (as we knew it): Diverse economies and the East. Progress in Human Geography, 46(6), 1369-1390. zde

Millard, J., Sturla, A., Smutná, Z., Duží, B., Jansen, M., Vávra, J. (2022). European food systems in a regional perspective: a comparative study of the effect of Covid-19 on households and city-region food systems. Frontiers in Sustainable Food Systems, 6, 844170. zde

Artmann, M., Specht, K., Vávra, Jan, Rommel, M. (2021). Introduction to the Special Issue “A Systemic Perspective on Urban Food Supply: Assessing Different Types of Urban Agriculture”. Sustainability, 13(7), 3798. zde

Jehlička, P., Daněk, P., Vávra, J. (2019). A change engaging resilience: Home gardening, food sharing and everyday resistance. Canadian Journal of Development Studies, 40(4), 511-527. zde

Sovová, L., Krylová, R. (2019). The countryside in the city? Rural-urban dynamics in Brno, Czech Republic. Moravian Geographical Reports, 27(2), 108-121. zde

Fendrychová, L., Jehlička, P. (2018). Revealing the hidden geography of alternative food networks: The travelling concept of farmers’ markets. Geoforum, 95, 1-10. zde

Vávra, J., Megyesi, B., Duží, B., Craig, T., Klufová, R., Lapka, M., Cudlínová, E. (2018). Food self-provisioning in Europe: An exploration of socio-demographic factors in five regions. Rural Sociology, 83(2), 431-461. zde

Vávra, J., Daněk, P., Jehlička, P. (2018). What is the contribution of food self-provisioning towards environmental sustainability? A case study of active gardeners. Journal of Cleaner Production, 185, 1015-1023. zde

Tóth, A., Duží, B., Vávra, J., Supuka, J., Bihuňová, M., Halajová, D., Martinát, S., Nováková, E. (2018). Changing patterns of allotment gardening in the Czech Republic and Slovakia. Nature and Culture, 13(1), 162-188. zde

de Hoop, E., Jehlička, P. (2017). Reluctant pioneers in the European periphery? Environmental activism, food consumption and “growing your own”. Local Environment, 22(7), 809-824. zde

Jehlička, P., Daněk, P. (2017). Rendering the actually existing sharing economy visible: Home-grown food and the pleasure of sharing. Sociolgia Ruralis, 57(3), 274-296. zde

Sovová, L. (2015). Self-provisioning, sustainability and environmental consciousness in Brno allotment gardens. Sociální Studia, 12(3), 11-26. zde

Smith, J., Jehlička, P. (2013). Quiet sustainability: Fertile lessons from Europe’s productive gardeners. Journal of Rural Studies, 32, 148-157. zde

Jehlička, P., Kostelecký, T., Smith, J. (2013). Food self-provisioning in Czechia: Beyond coping strategy of the poor: A response to Alber and Kohler’s ‘Informal food production in the enlarged European Union’ (2008). Social Indicators Research, 111(1), 219-234. zde

Smith, J., Kostelecký, T., Jehlička, P. (2013). Quietly does it: Questioning assumptions about class, sustainability and consumption. Geoforum, 67, 223-232. zde

Jehlička, P., Smith, J. (2011). An unsustainable state: Contrasting food practices and state policies in the Czech Republic. Geoforum, 42(3), 362-372. zde