Současný potravinový systém je zranitelný a neudržitelný. Jeho odolnost lze zvýšit posílením netržní produkce, která má zdravotní, sociální i environmentální přínosy. Nedávný výzkum posunul interpretaci samozásobitelství od strategie přežití chudých na vyhledávanou alternativu s potenciálem pro transformaci systému. Výzkum konvenčních (tržních) a neformálních způsobů zásobování potravinami však probíhá odděleně, zatímco domácnosti kombinují potraviny z obou zdrojů.

Projekt Mezi trhem a alternativami: potravinová odolnost domácností v nejisté době (zkáceně FoodRes) rozšiřuje výzkum potravinových alternati v o poznání vztahů mezi oběma systémy, a nahlíží je z perspektivy každodenního rozhodování domácností. Cílem je zjistit množství potravin, které domácnosti získávají z různých zdrojů (nákup, domácí produkce, sdílení), hodnoty s nimi spojené, a motivace. Klíčovými zdroji dat jsou fokusní skupiny, rozhovory a reprezentativní průzkum. Výsledky nabídnou nové chápání potravinové odolnosti domácností. Spojení těchto poznatků s poznáním interakcí mezi konvenčním a neformálními systémy zásobování poskytne mezinárodně relevantní poznatky využitelné pro posílení odolnosti společnosti.

FoodRes je tříletý výzkumný projekt realizovaný v letech 2024-2026, financovaný Grantovou Agenturou České republiky (24-12568S). Spolupracují na něm výzkumníci a výzkumnice z Masarykovy univerzity a Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Cíle projektu

1. Poznat faktory ovlivňující rozhodování domácností o způsobech zásobování potravinami

2. Prozkoumat vztah mezi trhem a alternativními systémy zásobování potravinami z pohledu domácností

3. Posoudit přínos domácí produkce a sdílení pro potravinovou odolnost

4. Přispět k pochopení potravinové odolnosti