Skip to content
Close Button
  • Úvod
  • O projektu
  • Lidé
  • Publikace a média
  • Tichá udržitelnost
  • Zahrádkář
  • Galerie
  • Odkazy
  • Kontakty
  • Čeština
  • English
ContactDONATE NOW
FoodRes
Twitter

Between market and alternatives: household food resilience in uncertain times is a three-year research project (2024-2026) aiming at the understanding of the households’ participation in conventional and informal food systems. These includes shopping, food self-provisioning, foraging, barter, gifts and other ways of obtaining food. The research focuses on the methods how food is being obtained and shared by the households and investigates everyday decision making along with people’s values and motivations. The results will provide novel insights into the households’ food resilience.

The project is funded by the Czech Science Foundation’s grant No. 24-12568S and is based at the Faculty of Science, Masaryk University and Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences.

The research team are Petr Daněk, Lucie Sovová (both Masaryk University), Jan Vávra, Marta Kolářová and Petr Jehlička (all of them Institute of Sociology of CAS).

Projekt Mezi trhem a alternativami: potravinová odolnost domácností v nejisté době je tříletý výzkumný projekt (2024-2026), zabývající se zapojením domácností do formálních i neformálních potravinových systémů, což zahrnuje nakupování, samozásobitelství, sběr, výměnu, dary a další způsoby získávání potravin. Kromě způsobů obstarávání a sdílení potravin, se výzkum zaměřuje na každodenní rozhodování domácností a s tím spojené hodnoty a motivace. Výsledky výzkumu nabídnou nový vhled do potravinové odolnosti domácností.

Projekt je financován Grantovou agenturou ČR (č. 24-12568S) a realizován na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity a v Sociologickém ústavu AV ČR, v. v. i. 

Projektový tým pracuje ve složení Petr Daněk a Lucie Sovová (oba Masarykova univerzita), Jan Vávra, Marta Kolářová a Petr Jehlička (všichni Sociologický ústav AV ČR).

Ruce v hlíně

July 27, 2021July 27, 2021|

Červnové číslo (3/2021) časopisu Sedmá generace je věnováno zahrádkaření a obsahuje také dva naše články.

Lucie Sovová: Domácími rajčaty k potravinové suverenitě

Petr Daněk: Zahrádkaření – tichá každodennost jako prostor naděje

Post navigation

Previous Previous post: East European Food Gardens as Spaces of Care
Next Next post: Quietly degrowing: food self-provisioning in Central Europe

Archiv

  • February 2025
  • September 2024
  • August 2022
  • April 2022
  • February 2022
  • January 2022
  • August 2021
  • July 2021
  • June 2021
  • May 2021
  • March 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • October 2020
  • September 2020
  • June 2020
  • May 2020
  • March 2020

© Copyright 2019 - Eco Nature WordPress Theme

Scroll Up